O ANSAMBLU

Folklorni ansambl Etno Siscia Sisak osnovan je 2018. godine. Osamdeset redovnih članova djeluje u šest sekcija; folklornoj A i B, tamburaškoj, vokalnoj te u dvije dječje sekcije.

Ansambl je sudjelovao na mnogim manifestacijama u Sisačko-moslavačkoj županiji, kao i širom Hrvatske, a svoja dostignuća i mogućnosti pokazao je i na velikim koncertima u Sisku, Solinu te u talijanskom gradu Brescia ove godine. Osim toga, respektabilne rezultate Ansambl ostvaruje na natjecanjima na županijskoj i državnoj razini. Tamburaški orkestar četiri je godine za redom odlukama stručnih povjerenstava biran za predstavnika Sisačko-moslavačke županije na državnim natjecanjima i na istima osvojio tri Srebrne plakete u kategoriji orkestara i 2021. Zlatnu plaketu u kategoriji folklornih sastava.

Na državnim smotrama koreografiranog folklora Ansambl je u samom vrhu folklornog amaterizma! U samo malo više od četiri godine djelovanja Ansambl je dva puta sudjelovao na državnim smotrama ponajboljih ansambala Hrvatske; 2019. u Čakovcu i 2022. u Županji.

Repertoar Ansambla prvenstveno je baziran na prezentaciji folklornog izričaja posavskog kraja, no tu su i koreografije iz okolice Bizovca, Baranje, Hrvatskog zagorja, Bilogore, Međimurja, Korduna te vokalne i instrumentalne izvedbe iz raznih krajeva Hrvatske.

FA Etno Siscia Sisak član je Zajednice kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije i Hrvatskog sabora kulture.

Ime koje nosimo jasno govori tko smo, odakle smo i gdje pripadamo.
Prvenstveno smo folklorno društvo orijentirano na promicanje tradicijske kulture općenito. Sam naziv Etno Siscia određuje nas kao gradsko, urbano društvo i poveznica je s realnim vremenom i prostorom u kojem djelujemo.

Stilizirani motiv ruže, tako karakterističan za posavsku narodnu nošnju, nametnuo se u samom početku kao naš znak. Simbol i podsjetnik na naše bogatstvo koji nam vraća sliku naših prabaka u polumračnim kutcima drvenih kuća, kako uz svijeću ili petrolejku s ljubavlju vezu, tkaju i stvaraju tu istu ružu za svoje potomke.

Koncept i cilj djelovanja bazirani su na ideji da folklorni izričaj sisačkoga kraja i našega Grada, Županije te kulturnu, tradicijsku baštinu Hrvatske pokažemo i prikažemo na naš način, nastojeći biti jedinstveni i prepoznatljivi. Kroz buduće projekte i programe želimo postati novi centar tradicijske kulture Siska i šire te inovativnim pristupom doprijeti do mladih i uključiti ih u naš rad.

FA ETNO SISCIA SISAK 2020.
FA ETNO SISCIA SISAK
Etnosi
DRUGI O NAMA
QUIRINUS PORTAL

Zlatna plaketa tamburaškom sastavu FA Etno Siscia Sisak

"Tamburaški sastav Folklornog ansambla „Etno Siscia Sisak” u konačnici je za svoju izvedbu dobio visoke ocjene i nagrađen Zlatnom plaketom! Ovo je četvrta godina za redom kako tamburaši FA ,,Etno Siscia Sisak” sudjeluju na ovom prestižnom natjecanju. Nakon tri Srebrne plakete u razdoblju 2018.- 2020. , u Sisak je stigla i Zlatna plaketa! Veliki je to uspjeh za Ansambl i tamburašku sekciju pod vodstvom Davora Bakarića."

ČLANAK