O ANSAMBLU

Folklorni ansambl Etno Siscia Sisak osnovan je 2018. godine. Osamdesetak redovnih članova djeluje u šest sekcija; folklornoj A i B, tamburaškoj, vokalnoj te u dvije dječje sekcije.

Ansambl je sudjelovao na mnogim manifestacijama u Sisačko-moslavačkoj županiji, kao i širom Hrvatske, a svoja dostignuća i mogućnosti pokazao je i na velikim koncertima u Sisku, Solinu te u talijanskom gradu Brescia 2022. godine. Osim toga, respektabilne rezultate Ansambl ostvaruje na natjecanjima na županijskoj i državnoj razini.

Tamburaši FA Etno Siscia Sisak, slijedom odabira stručnih povjerenstava na županijskim smotrama, predstavljaju pet godina za redom (2018.-2022.) Sisačko-moslavačku županiju na državnim smotrama i osvajaju tri Srebrne plakete u kategoriji folklornih orkestara te Zlatnu 2021. i Srebrnu 2022. godine u kategoriji folklornih sastava.

Na državnim smotrama koreografiranog folklora Ansambl je u samom vrhu folklornog amaterizma! U samo malo više od četiri godine djelovanja Ansambl je dva puta sudjelovao na državnim smotrama ponajboljih ansambala Hrvatske; 2019. u Čakovcu i 2022. u Županji.

Repertoar Ansambla prvenstveno je baziran na prezentaciji folklornog izričaja posavskog kraja, no tu su i koreografije iz okolice Bizovca, Baranje, Hrvatskog zagorja, Bilogore, Međimurja, Pokuplja, Korduna te vokalne i instrumentalne izvedbe iz raznih krajeva Hrvatske.

FA Etno Siscia Sisak član je Zajednice kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije i Hrvatskog sabora kulture.

Ime koje nosimo jasno govori tko smo, odakle smo i gdje pripadamo.
Prvenstveno smo folklorno društvo orijentirano na promicanje tradicijske kulture općenito. Sam naziv Etno Siscia određuje nas kao gradsko, urbano društvo i poveznica je s realnim vremenom i prostorom u kojem djelujemo.

Stilizirani motiv ruže, tako karakterističan za posavsku narodnu nošnju, nametnuo se u samom početku kao naš znak. Simbol i podsjetnik na naše bogatstvo koji nam vraća sliku naših prabaka u polumračnim kutcima drvenih kuća, kako uz svijeću ili petrolejku s ljubavlju vezu, tkaju i stvaraju tu istu ružu za svoje potomke.

Koncept i cilj djelovanja bazirani su na ideji da folklorni izričaj sisačkoga kraja i našega grada, županije te kulturnu, tradicijsku baštinu Hrvatske pokažemo i prikažemo na naš način, nastojeći biti jedinstveni i prepoznatljivi. Kroz buduće projekte i programe želimo postati novi centar tradicijske kulture Siska i šire te inovativnim pristupom doprijeti do mladih i uključiti ih u naš rad.

FA ETNO SISCIA SISAK 2020.
FA ETNO SISCIA SISAK 2020.
FA ETNO SISCIA SISAK - 2022.
FA ETNO SISCIA SISAK - 2022.
Tamburaški sastav FA Etno Siscia s vokalistima
Tamburaški sastav FA Etno Siscia s vokalistima
Etnosi
Etnosi
DRUGI O NAMA
QUIRINUS PORTAL
QUIRINUS PORTAL

Zlatna plaketa tamburaškom sastavu FA Etno Siscia Sisak

"Tamburaški sastav Folklornog ansambla „Etno Siscia Sisak” u konačnici je za svoju izvedbu dobio visoke ocjene i nagrađen Zlatnom plaketom! Ovo je četvrta godina za redom kako tamburaši FA ,,Etno Siscia Sisak” sudjeluju na ovom prestižnom natjecanju. Nakon tri Srebrne plakete u razdoblju 2018.- 2020. , u Sisak je stigla i Zlatna plaketa! Veliki je to uspjeh za Ansambl i tamburašku sekciju pod vodstvom Davora Bakarića."

ČLANAK

SISSCIA.HR
SISSCIA.HR

Folklorni ansambl ,,Etno Siscia Sisak” na svečanom zatvaranju 26. Solinskog kulturnog ljeta

"Na poziv domaćeg KUD-a ,,Salona” Solin na završnoj večeri veliki dio programa dao je Folklorni ansambl ,,Etno Siscia Sisak”. Nakon dulje stanke i prekida rada zbog panedemije Covid-19, napornim probama tijekom ljeta Ansambl je uspio pripremiti zahtjevan i bogat program koji su prezentirali u prekrasnom ambijentu ljetne pozornice Gradina u centru Solina."

- ČLANAK

ZKUU SMŽ
ZKUU SMŽ

Etno Siscia predstavila Sisačko-moslavačku županiju na 26. susretima hrvatskih folklornih ansambala u Čakovcu

"Etno Siscia je izvela pjesme i plesove sisačke Posavine pod nazivom “Okreni se, moje kolo malo”. Koreografiju potpisuje Hrvoje Grabić, glazbenu obradu Lovro Zadrović. Prije samog početka programa održan je defile učesnika centrom Čakovca i Etno Siscia je plijenila pozornost svih bogatstvom i ljepotom posavskih nošnji. Sama izvedba bila je odlična kao i reakcije publike u prepunoj dvorani Centra za kulturu Čakovec."

- ČLANAK

Osvrt na koncert “Etno licitar”

"Kruna jednogodišnjeg rada i upornosti i najveći rezultat ipak je upravo održan cjelovečernji koncert. Dobro osmišljen program, nove i dosad neizvođene koreografije , uvježbanost , odlični gosti iz KUD-a “Salona” iz Solina, ali prije svega izvanredna energija na sceni i svježina izvedbi, učinili su svoje i reakcije publike u dvorani i odjeci nakon koncerta najbolja su potvrda uspješnosti ovog projekta."

- ČLANAK

NST
NST

Članci u Novom sisačkom tjedniku

Više članaka kojima je Novi sisački tjednik predstavio FA Etno Siscia Sisak, njegov rad i uspjehe.

- ČLANCI

Televizija Jadran
Televizija Jadran

Gostovanje u Solinu