Obljetnički koncert "Prvih 5 za 5" 2023.
Obljetnički koncert "Prvih 5 za 5" 2023.

O ANSAMBLU

Folklorni ansambl Etno Siscia Sisak osnovan je 2018. godine. Oko stotinu redovnih članova djeluje u šest sekcija; folklornoj A i B, tamburaškoj, vokalnoj te u dvije dječje sekcije.

Ansambl je sudjelovao na mnogim manifestacijama u Sisačko-moslavačkoj županiji, kao i širom Hrvatske, a svoja dostignuća i mogućnosti pokazao je i na velikim koncertima u Sisku, Solinu, Kutini, Novskoj, talijanskom gradu Brescia te na međunarodnoj smotri folklora u Sjevernoj Makedoniji.

Osim toga, respektabilne rezultate Ansambl ostvaruje na natjecanjima na županijskoj i državnoj razini.

Tamburaši FA Etno Siscia Sisak, slijedom odabira stručnih povjerenstava na županijskim smotrama, predstavljaju šest godina za redom (2018.-2023.) Sisačko-moslavačku županiju na državnim smotrama i osvajaju tri Srebrne plakete u kategoriji folklornih orkestara te Zlatnu 2021. i Srebrnu 2022. i 2023. godine u kategoriji folklornih sastava.

Na državnim smotrama koreografiranog folklora Ansambl je u samom vrhu folklornog amaterizma! U pet godina djelovanja Ansambl je tri puta sudjelovao na državnim smotrama ponajboljih ansambala Hrvatske; 2019. i 2023. u Čakovcu i 2022. u Županji.

Ovim uspjesima pridružila se i starija dječja sekcija koja je sudjelovala na nacionalnom Festivalu dječjeg folklora u Kutini 2023. godine.

Repertoar Ansambla prvenstveno je baziran na prezentaciji folklornog izričaja posavskog kraja, no tu su i koreografije iz okolice Bizovca, Baranje, Slavonije, Hrvatskog zagorja, Bilogore, Međimurja, Pokuplja, Korduna te vokalne i instrumentalne izvedbe iz raznih krajeva Hrvatske.

FA Etno Siscia Sisak član je Zajednice kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije i Hrvatskog sabora kulture.

Ime koje nosimo jasno govori tko smo, odakle smo i gdje pripadamo.
Prvenstveno smo folklorno društvo orijentirano na promicanje tradicijske kulture općenito. Sam naziv Etno Siscia određuje nas kao gradsko, urbano društvo i poveznica je s realnim vremenom i prostorom u kojem djelujemo.
Stilizirani motiv ruže, tako karakterističan za posavsku narodnu nošnju, nametnuo se u samom početku kao naš znak. Simbol i podsjetnik na naše bogatstvo koji nam vraća sliku naših prabaka u polumračnim kutcima drvenih kuća, kako uz svijeću ili petrolejku s ljubavlju vezu, tkaju i stvaraju tu istu ružu za svoje potomke.

Koncept i cilj djelovanja bazirani su na ideji da folklorni izričaj sisačkoga kraja i našega grada, županije te kulturnu, tradicijsku baštinu Hrvatske pokažemo i prikažemo na naš način, nastojeći biti jedinstveni i prepoznatljivi. Kroz projekte i programe želimo postati novi centar tradicijske kulture Siska i šire te inovativnim pristupom doprijeti do mladih i uključiti ih u naš rad.

Projekt "Tradicija jača od svega" koji smo proveli uz sufinanciranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade tijekom 2023. realni je pokazatelj naših ciljeva i promišljanja.

Više o projektu

Županijski pleter 2024.
Županijski pleter 2024.
Čakovec 2023.
Čakovec 2023.
FA ETNO SISCIA SISAK - 2022.
FA ETNO SISCIA SISAK - 2022.
Tamburaški sastav FA Etno Siscia s vokalistima
Tamburaški sastav FA Etno Siscia s vokalistima
Letovanić 2023.
Letovanić 2023.
DRUGI O NAMA
RSM
RSM

Vijesti i članci koji prate rad i uspjehe našeg Ansambla

Emisija "Bakina škrinjica" 25. lipnja 2023.

NST
NST

Članci u Novom sisačkom tjedniku

Više članaka kojima je Novi sisački tjednik predstavio FA Etno Siscia Sisak, njegov rad i uspjehe.

Televizija Jadran
Televizija Jadran

Gostovanje u Solinu