ZLATNA PLAKETA TAMBURAŠKOM SASTAVU

Na državnoj smotri u Dugom Selu Tamburaški sastav FA Etno Siscia Sisak osvojio Zlatnu plaketu

NATJECANJA - SMOTRE

11/15/2021

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i suorganizaciji Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije, KUD-a „Preporod“ Dugo Selo i HDS ZAMP-a, u Dvorani „Preporod“ u Dugom Selu 13. i 14. studenoga 2021. održan je 28. Susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava. Na njemu se natjecalo sveukupno 12 tamburaških orkestara i sastava s preko 200 tamburaša, izabranih na županijskim smotrama i pojedinačnim preslušavanjima te evaluacijom video snimki od strane selektora. Ove godine za 28. Susret u selekciji su sudjelovala 24 tamburaška orkestra i sastava iz 8 hrvatskih županija s više od 400 izvođača.

Tamburaški sastav Folklornog ansambla „Etno Siscia Sisak'', kao izabrani predstavnik Sisačko-moslavačke županije, nastupio je drugog dana u kategoriji folklornih sastava. Predstavili su se s dvije točke:

- Emil Cossetto/obr. Matej Ralašić: Letovanić, selo pokraj Kupe -uz pratnju vokalnog sastava Folklornog ansambla „Etno Siscia Sisak“; - obr. Željko Bradić: Teme Samoborskog prigorja.

Tročlano stručno povjerenstvo u sastavu Ivan Potočnik, Veljko Valentin Škorvaga i Petar Varga pratili su i vrednovali nastupe. Tamburaški sastav Folklornog ansambla „Etno Siscia Sisak'' u konačnici je za svoju izvedbu dobio visoke ocjene i nagrađen Zlatnom plaketom! Ovo je četvrta godina za redom kako tamburaši FA ,,Etno Siscia Sisak" sudjeluju na ovom prestižnom natjecanju. Nakon tri Srebrne plakete u razdoblju 2018.- 2020. , u Sisak je stigla i Zlatna plaketa! Veliki je to uspjeh za Ansambl i tamburašku sekciju pod vodstvom Davora Bakarića.

Posebno treba istaknuti da su ovom prilikom tamburaše pratili i vokalisti u zahtjevnoj skladbi Emila Cossetta ,,Letovanić, selo pokraj Kupe". Izvrsnoj izvedbi svakako je u prilog išla i brojnost izvođača na sceni i prekrasne posavske nošnje.

Veliki doprinos u realizaciji ovog uspjeha dali su i umjetnički voditelj Ansambla Hrvoje Grabić, voditelj pjevanja Matej Ralašić i garderobijerka Jelena Kostrić.

U iznimno zahtjevnom vremenu, i sami okrznuti posljedicama pandemije, članovi FA ,,Etno Siscia Sisak" ne samo da su zadržali kontinuitet u radu i dobrim rezultatima, nego su otišli i stepenicu više!

Tamburaški sastav uz pratnju vokalista
Tamburaški sastav uz pratnju vokalista

Fotografije: Dino Možek i Hrvatski sabor kulture