TIJEK PROJEKTA "TRADICIJA JAČA OD SVEGA"

Uspješno prvo tromjesečje provođenja projekta namijenjenog mladima s potresom pogođenih područja

AKTIVNOSTI

3/31/2023

Projekt "Tradicija jača od svega" koji provodi naš Ansambl s Udrugom za brigu o djeci i mladima "Radost" Budaševo u punom je zamahu. Nakon zapošljavanja voditeljice projekta Suzane Matković uslijedila je nabavka informatičke opreme za potrebe provođenja projekta, a potom i kupnja dva instrumenta koji će se korisistiti na radionicama za mlade. Početkom ožujka naši volonteri obišli su potresom stradala područja, posebice gradove Petrinju i Sisak, i dijeljenjem promidžbenih materijala i neposrednim kontaktom upoznali ciljanu skupinu mladih od 15 do 30 godina o cilju i načinu provođenja projekta te o predstojećim aktivnostima i mogućnostima uključivanja u iste.

Tijekom ožujka održane su i prve dvije radionice. Radionicu plesa pod nazivom "Pruž' mi preko kola ruku" vodio je prof. Ivica Ivanković na kojoj su mladima prezentirani tradicionalni plesovi Posavine, Pokuplja i Banovine i na kojoj su i sami zaplesali i naučili osnovne korake. Građa istoga područja, u vokalnom aspektu, obrađena je na drugoj radionici pod nazivom "Posavka sam od glave do pete" koju je vodio Matej Ralašić. Odaziv mladih bio je dobar i vjerujemo da smo kod većine njih pobudili interes za daljnje uključivanje u aktivnosti vezane za tradicijsku kulturu.

Plesne i vokalne radionice provodit će se i narednih mjeseci, a bit će tu još i radionice sviranja tambura, izrade tradicijskog nakita, likovna radionica, foto snimanje u tradicijskom ruhu, a krajem godine prezentacija i izložba radova nastalih na radionicama i drugim aktivnostima tijekom projekta.

Cilj projekta je skupini mladih ublažiti negativne psihosocijalne posljedice uzrokovane potresom kroz pobuđivanje interesa i uključivanje u aktivnosti vezane uz tradicijsku kulturu Sisačko-moslavačke županije.

Ovaj projekt provodi se uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost nositelja projekta.

S prve radionice plesa pod vodstvom prof. Ivice Ivankovića
S prve radionice plesa pod vodstvom prof. Ivice Ivankovića