SREBRNA PLAKETA TAMBURAŠKOM SASTAVU FA ETNO SISCIA SISAK

Na 29. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava našim tamburašima dodijeljena Srebrna plaketa

NATJECANJA - SMOTRE

11/6/2022

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i suorganizaciji Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije, KUD-a „Preporod“ Dugo Selo i HDS ZAMP-a, u Dvorani „Preporod“ u Dugom Selu 5. i 6. studenoga 2022. održan je 29. Susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava. Natjecalo se sveukupno 19 tamburaških orkestara i sastava iz čak 12 hrvatskih županija s preko 400 tamburaša, izabranih na županijskim smotrama i pojedinačnim preslušavanjima te evaluacijom video snimki od strane selektora. U selekciji za 29. Susret sudjelovalo je 45 tamburaških orkestara i sastava s više od 900 izvođača.

Drugog dana ove smotre, u kategoriji folklornih sastava, Sisačko-moslavačku županiju predstavljao je Tamburaški sastav Folklornog ansambla "Etno Siscia Sisak" koji je svoje pravo učestvovanja na ovom prestižnom natjecanju izborio na županijskoj smotri u Budaševu održanoj u rujnu 2022. Program koji su izveli u Dugom Selu sastojao se od dva dijela:

1. "Zaspal janko pod jablankom" -obrada: Zlatko Potočnik/Lovro Zadrović -uz pratnju vokalista;

2. "Posavski pejzaž" -obrada: Željko Bradić .

Prema odluci stručnog povjerenstva u sastavu Igor Kudeljnjak, Siniša Leopold i Ivan Potočnik, za svoju izvedbu tamburaši FA "Etno Siscia Sisak" dobili su ukupno 87 bodova čime su osvojili Srebrnu plaketu. Tako se nastavio niz uspjeha ovog tamburaškog sastava jer je ovo peti put za redom da su predstavljali našu županiju na ovoj smotri nacionalnog karaktera i s koje se uvijek vraćaju u Sisak s nagradom. U prethodnim godinama osvojili su tri Srebrne i jednu Zlatnu plaketu. Mlada ekipa tamburaša, potpomognuta vokalistima, i ove godine je pokazala da spada u sam vrh folklornog amaterizma Hrvatske.

Kvalitetu ovog sastava kontinuirano na zavidnoj razini održava i unapređuje voditelj Davor Bakarić, vokaliste je pripremio voditelj pjevanja Matej Ralašić. Umjetnički voditelj i predsjednik Ansambla je Hrvoje Grabić. Ovo je drugo veliko predstavljanje kulturnog amaterizma naše županije ove godine od strane Folklornog ansambla "Etno Siscia Sisak". U mjesecu kolovozu ove godine učestvovali smo na revijalnoj državnoj smotri koreografiranog folklora s još šest najboljih ansambala Hrvatske.