POČETAK DJELOVANJA - 2018.

U samo nekoliko mjeseci niz nastupa i događanja za Etno Sisciju

NASTUPI

12/31/2018

Društvo za očuvanje i promicanje kulturne tradicijske baštine Etno Siscia osnovano je 25. svibnja 2018. godine u Sisku. Osnivanje Društva potaknuli su brojni ljubitelji tradicije, zavičaja i njegovanja nacionalnog identiteta koji su već dugi niz godina, pa i desetljeća, aktivni sudionici folklornog amaterizma. U ime svih njih, u formalnom smislu, društvo su osnovali Hrvoje Grabić, Ana Prelac, Dario Vujić, Vesna Štengl i Milan Žugaj.

Samo tri mjeseca od osnutka prvi puta smo se predstavili u Velikoj Ludini i odmah su usljedili i drugi nastupi širom Sisačko-moslavačke županije. Reakcije su bile odlične. Ozbiljan rad i pristup na tim nastupima nisu prošli nezapaženo te smo sljedom toga, svega par mjeseci od osnivanja, imali čast nastupati na snimanju glazbeno-scenskog spektakla Hrvatske radiotelevizije “Lijepom našom” u Glini.
Nastup tamburaškog orkestra na županijskoj smotri u Budaševu ocjenjen je odlično , te je orkestar Etno Siscije odlukom selektora g. Ivana Potočnika izabran za predstavnika Sisačko-moslavačke županije na 25. susretima hrvatskih tamburaških orkestara i sastava u Dugom Selu 3. studenoga 2018. I odmah uspjeh - drugo mjesto u kategoriji folklornih orkestara!

Društvo je novo i nema nošnji u svojem vlasništvu. Na prošlim nastupima pokazali smo posavske ženske nošnje u vlasništvu naših članica, neke stare i preko stotinu godina, a za ostatak izvođača posudili smo nošnje. Pa uprkos tome, kad smo već kod nošnji, na Voloderskoj jeseni naša članica Ana-Maria Culek proglašena je najljepšom beračicom s najljepšom nošnjom. Zablistala je u 90 godina staroj nošnji iz mjesta Stankovci u okolici Gline.

Na samom početku znali smo prepoznati vrijednost i prezentirati je na pravi način.

Velika Ludina 2018. -prvi javni nastup
Velika Ludina 2018. -prvi javni nastup