KONCERT "ETNO LICITAR" U SISKU

Etno Siscia velikim koncertom obilježila prvu godinu djelovanja

KONCERTI

5/25/2019

Koncert "Etno licitar"
Koncert "Etno licitar"

Siščani i brojni ljubitelji folklora su 25. svibnja 2019. godine u Domu INA Rafinerija nafte Sisak dobili srce na dar -"Etno licitar", slavljenički folklorni koncert Društva za očuvanje i promicanje kulturne tradicijske baštine Etno Siscia. Kao nekada davno, kada su momci djevojkama poklanjali licitar u znak ljubavi, tako je i Etno Siscia darovala srce i na najbolji mogući način pokazala što se sve može učiniti za godinu dana.

Prošlo je tek nešto više od godine dana od osnutka Društva. Na samom početku njeni osnivači imali su viziju i koncept rada baziran na ideji da folklorni izričaj sisačkoga kraja i Županije te kulturnu tradicijsku baštinu Hrvatske pokažu i prikažu na svoj način, nastojeći biti jedinstveni i prepoznatljivi, s odmah zacrtanim ciljem da svaka prezentacija bude na zavidnoj estetskoj i izvedbenoj razini. U ostvarenju tih planova problemi su bili pomanjkanje financijskih sredstava, opreme, nošnji i nedostatak odgovarajućeg prostora za probe.

No unatoč svemu, pedesetak članova Društva, od učenika do umirovljenika, vođeni u upravnom i umjetničkom dijelu uglavnom mladim ljudima, odvažno se upustilo u ostvarenje zadanih ciljeva. Mnogi su se pitali treba li Sisku novo kulturno-umjetničko društvo i nije bilo lako djelovati u takvom upitnom okruženju. No Etno Siscia hrabro je zakoračila na scenu folklornog amaterizma, nastupila na više manifestacija u Sisku i širem okruženju, odlazila na smotre natjecateljskog karaktera i vrlo brzo su stigli i rezultati te Društvo sudjeluje na tri državna natjecanja, a u Dugom Selu i 2018. i 2019. godine Tamburaški orkestar osvojio je srebrnu plaketu u kategegoriji folklornih orkestara.

Kruna jednogodišnjeg rada i upornosti i najveći rezultat ipak je bio cjelovečernji koncert 25. svibnja 2019. u Sisku. Dobro osmišljen program, nove i dosad neizvođene koreografije , uvježbanost , odlični gosti iz KUD-a "Salona" iz Solina, ali prije svega izvanredna energija na sceni i svježina izvedbi, učinili su svoje i rekacije publike u dvorani i odjeci nakon koncerta najbolja su potvrda uspješnosti ovog projekta.

Sinergija i zajedničke izvedbe svih sekcija u većini točaka dale su malo drugačiju perspektivu na prezentaciju plesa i pjesme iz pojedinih krajeva Hrvatske. To se najbolje vidjelo u koreografijama " Prva ljubav" (Hrvatsko zagorje), "Pudarino alaj si mi gorka" (Baranja), a ponajviše u koreografiji "Okreni se, moje kolo malo", pjesmama i plesovima sisačke Posavine, kojom će se Etno Siscia predstaviti na državnoj smotri koreografiranog folklora 2019. godine u Čakovcu. Pored ovih, izvedena je i koreografija "Ej širite se široki rukavi", kojom je samo šest plesača pokazalo svu rakoš nošnji i bogatstvo plesnih koraka iz okolice Bizovca.

Tajna svježine svih koreografija i različitosti sigurno je i u tome što ih sve potpisuje mladi, i do sada neafirmirani,voditelj folklorne sekcije Hrvoje Grabić. Njegovo vrijeme, očito, tek dolazi! Glazbene obrade potpisuju Lovro Zadrović i Davor Bakarić.

Tamburačka sekcija predstavila se samostalno izvedbama zagorskih i šokačkih motiva, a vokalistice su otpjevale i "Nisam dugo pjevala kroz selo" i odvele publiku u Brodsko-posavsku županiju.A da sve ne bi ostalo na kontinentu, dašak Dalmacije i Dalmatinske zagore donijeli su izvrsni članovi KUD-a "Salona" iz Solina. Prekrasne izvedbe Ženske klape "Salona", živi "Plesovi otoka Korčule" i moćna izvedba završnog kola iz opere "Ero s onoga svijeta" oduševili su publiku. Jako dugo u Sisku nije gostovalo ovako respektabilno i renomirano kulturno-umjetničko društvo iz Dalmacije.

I kada su na kraju koncerta, u završnoj slici, na pozornicu stali svi izvođači, domaćini Etno Siscia, koja je slavila prvi rođendan, i "Salona", s desetljećima dugom tradicijom, punina doživljaja i emocija zajedništva i pripadnosti velikoj obitelji ljubitelja tradicijske baštine došla je do punog izražaja. Predsjednica Etno Siscie Maja Gavran zahvalila se svima koji su podržali ovaj projekt, a predsjednica KUD-a "Salona" Jadranka Kulašin poslala je dirljivu poruku Siščanima u kojoj je nedvosmisleno istakla da je ovo bio događaj koji sigurno pokazuje da je Sisak, osim što je prekrasan, itekako živ grad kada na sceni ima ovakve ljude.